In Perfectionisme

Perfectionisme aanpakken

Perfectionisme aanpakken. Zou je dat willen? Of herken jij je helemaal niet in het label perfectionistisch? Ik weet nog goed dat ik vroeger herhaaldelijk te horen kreeg dat mijn perfectionisme wel een tandje minder mocht. En elke keer dacht ik, ik weet helemaal niet of ik echt perfectionistisch ben. Ja, ik wil het graag goed doen, dat is waar. Maar is dat nou zo erg? En stoppen met alles goed te willen doen dat behoorde in mijn hoofd echt totaal niet tot de mogelijkheden. Stoppen met alles goed te willen doen voor alles en iedereen. Bij het idee alleen al kreeg ik lichtelijk kortsluiting 😉

Wat is perfectionisme?

First things first. Wat is dat eigenlijk? Perfectionisme? Op encyclo.nl staan een aantal definities. Heel kort door de bocht komt het neer op het streven naar alles goed te willen doen. Perfect soms zelfs. Bijvoorbeeld het streven naar het perfect uitvoeren van je werk. Of je huishouden. Of het moeder zijn.  Misschien denk je nu, ja maar wat is het probleem? Dat is toch op zich goed? Klopt. Dit alles kan je ook ver brengen. Het kan ervoor zorgen dat je heel veel flink goed voor elkaar hebt. En dat is natuurlijk top. En toch. Toch hoop ik dat je even verder leest.

Waarom perfectionisme aanpakken?

Een te veel aan perfectionisme levert ontzettend veel ellende op bij ontzettend veel mensen. Je kunt je er in elk geval enorm ellendig door gaan voelen. Het kan er op z’n minst voor zorgen dat je je vaak onrustig voelt. Dat je je weinig echt ontspannen voelt. Dat je zelfvertrouwen flink te wensen overlaat. En dat je veel minder echt geniet van je werk en leven dan zou kunnen. En jeetje mina wat vind ik dat zonde. En wat is het vooral ook totaal onnodig. Dit kun je namelijk echt doorbreken. Mijn klanten die ik coach zijn het levende bewijs. En ik ook trouwens. Laten we zeggen dat ik van nature ook flink perfectionistisch ben. Tot ik een jaar of 10 geleden besloot dat ik daar wel klaar mee was. En die simpele beslissing en vooral wat ik daarna deed, veranderde mijn leven.

Ja maar hoe zit dat dan? Hoe zorgt perfectionisme voor ellende?

Perfectionisme wordt een probleem als je echt alles tot in perfectie wilt doen. Als er eigenlijk geen ruimte is voor minder dan dat. Je zult misschien herkennen dat als je je werk altijd tot in de puntjes perfect wilt doen, dit nogal veel tijd kost. Terwijl jij net zoveel tijd in een dag hebt als een ander. Dan zorgt het ervoor dat je tijdgebrek hebt of dat je veel overwerkt. Dat je aan dingen niet toekomt. Dat je dingen uitstelt, want het moet wel goed en dat zorgt voor zoveel druk dat je het even voor je uitschuift. Dit allemaal met alle onrust van dien. Perfectionisme zorgt er zo vaak voor dat je het lastig vindt om te ontspannen. Want er is altijd nog wel iets te doen en het kan of ‘moet’ altijd beter.  Of het nou is in je huishouden, of als moeder of in je werk of als partner of wat dan ook. Die hoge eisen die je zo aan jezelf stelt zijn vaak onrealistisch. Je vindt het nooit goed genoeg. Of je hebt het idee dat anderen het niet goed genoeg vinden. En daar gaat je zelfvertrouwen, down the drain. Perfectionisme kan er ook voor zorgen dat je tegen dingen op gaat zien. Of dat je terug blijft denken aan wat je al hebt gedaan of een gesprek dat je hebt gevoerd. Deed je het wel goed? Heb je niemand teleurgesteld? Met enorme onrust in je hoofd en een hoop gepieker als gevolg. En zo loop je voor je het weet altijd, of op z’n minst heel vaak, met een vol hoofd en onrust in je lijf. Jak. Zo vervelend!

Je hele leven gaat over voorkomen dat je teleurstelt of iets fout doet

Als je niet uitkijkt dan staat je leven in het teken van alles goed moeten doen voor alles en iedereen en voorkomen dat je teleurstelt of dat je dingen fout doet. Been there, done that. Tot een jaar of 10 geleden. Zo menselijk maar ook zo zonde. En het hoeft niet. Je kunt dit gewoon omgooien. En jeetje mina wat krijg je daar veel rust voor terug. Wat helpt dat in je zelfvertrouwen. En wat ga je dan ineens veel meer genieten van je leven. En wat heb je dan ook ineens veel meer rust en ruimte en geduld voor loved ones. Dat is me toch een partijtje een verademing. En dat gun ik jou enorm.

Hoe je perfectionisme aan kunt pakken

Ook hier geldt dat er veel wegen naar Rome bestaan. In de tijd dat ik werkte als psycholoog kwam ik erachter dat het allereerst gaat over onderkennen dat je perfectionistisch bent. En dat dat iets heel menselijks is. Dat het mooie kanten heeft, maar dat het je ook in de weg kan zitten. Je bewust worden van wat je perfectionisme je eigenlijk kost is ook belangrijk. Omdat dat je motivatie vormt om er wat aan te doen. Dus schrijf eens voor jezelf op wat het jou kost. Je perfectionisme. Zonder er verder een oordeel over te hebben heh. Want nogmaals, het is echt iets heel menselijks. Om vervolgens eens te experimenteren met eens te gaan voor een 6 in plaats van voor die 10. Op een bepaald vlak in jouw leven. Om vervolgens te zien dat er dan waarschijnlijk niet echt iets vreselijks gebeurt 😉 Echt. Doe dit. Gewoon uit zelfliefde. En ja, ik weet het. Als je perfectionistisch bent en flink streng voor jezelf kunt zijn, dan is zelfliefde beoefenen (ja echt, dat kun je oefenen), een ver van je bed show misschien. I hear you. Ik vond het altijd maar een corny woord. Zelfliefde. Ik was er onbewust zelfs van overtuigd dat ik maar niet te lief moest zijn voor mezelf. Want dat zou vast betekenen dat ik de teugels te veel zou laten vieren en dan zou alles in de soep lopen. Niets was minder waar.

Laat bijvoorbeeld dit je motivatie zijn

Mijn perfectionisme loslaten brengt mij alles. En niet alleen mij, maar ook mijn klanten die ik coach. Ik doe nog steeds mijn best. Ik werk alleen ineens efficiënter. Ik richt me ineens meer op hoofdlijnen. En daar wordt heel veel van wat ik doe grappig genoeg beter van. Ik vind mijn werk leuker. Want het gaat niet meer over het voorkomen van fouten maar over waarom vind ik dit ook alweer tof en wat kan ik brengen? Ik heb veeeeeeeel meer rust in mijn hoofd. Omdat ik wat meer ruimte maak voor realisme en menselijkheid, sta ik veel steviger en met meer zelfvertrouwen in het leven en in mijn werk. En bovenal geniet ik veel meer. En heb ik ook echt de rust om flink veel met mijn aandacht energie en tijd te zijn bij wat en wie ik het belangrijkste vind. Bij waar het leven voor mij echt over gaat. En het mag duidelijk zijn. Het leven gaat als je er echt bij stil staat in mijn optiek echt niet over perfectie. Toch? Als jij later terugkijkt op je leven dan denk ik dat je hoopt dat je vooral ook flink genoten hebt en besefte waar het leven voor jou over ging. En dat je daar ook naar hebt geleefd. Toch?

Perfectionisme aanpakken hoef je niet alleen te doen

Heel veel van de klanten die ik coach zijn van nature perfectionistisch en ze vinden bovendien vaak dat ze het toch alleen moeten kunnen oplossen. ‘Want anderen kunnen dat toch ook’ en ‘ze moeten ook niet zeuren’ en ‘ze moeten gewoon nog even een tandje bijzetten en nog beter hun best doen om dit op te lossen’. Herkenbaar? Ik snap het hoor. Het duurde bij mij ook even voordat ik een jaar of 10 geleden over stag ging en toch maar eens voor coaching ging. Ook de mensen die ik vroeger als psycholoog van hun perfectionisme afhielp gingen pas later over stag om echt eens hulp te vragen. Dus, ik snap het. Maar het hoeft niet. Je hoeft het niet alleen te doen.

Zie dit maar als een eerste actie vanuit zelfliefde

Ik help je ontzettend graag. Met mijn gratis videocall bijvoorbeeld. Maar eigenlijk natuurlijk het liefste door middel van mijn coaching. En dat is vooral echt leuk. Ik help je dan met behulp van gesprekken en fijne video’s en tools waar je lekker mee aan de slag kunt. Ik ben dan zeg maar jouw vraagbaak, jouw luisterend oor. En vooral degene die je de tools geeft die je nodig hebt en waar je de rest van je leven op terug kunt vallen

Perfectionisme aanpakken. Daar heb je nu even geen tijd voor. Of toch wel?

Het is een open deur maar het is wel zo. Zodra je echt gaat voor het aanpakken van je perfectionisme, dan levert dat je tijd op. Tijd die je lekker kunt invullen met je heerlijk veel ontspannen voelen en gelukkig zijn. Alleen, met loved ones, en in je werk. Lukt je dat vanaf dat moment altijd? Nee. Ik ben ook nog steeds maar een mens. Net als de klanten die ik al coachte. Lukt het je dan veel vaker en langer? Dat je ontspannen voelen en ok zijn met jezelf en flink genieten? Jazeker! Gun jezelf dat. Ok? Lekker niet over twijfelen. Zie het als een eerste actie van zelfliefde. Druk op die knop voor op z’n minst een gratis gesprek (videocall) waarmee je perfectionisme aanpakken gewoon echt gemakkelijker gaat zijn. Zie het als jouw startsein op weg naar een relaxter de rest van je leven. En dan vertel ik je graag meteen ook even meer over mijn coaching. Voor als je dat fijn zou vinden. Hoeft niet. Mag wel. Maar ga in elk geval voor die gratis videocall. Je zult jezelf er dankbaar voor zijn.

Oh ja en goed om te weten. Mocht je daarna wel voor de coaching gaan, dan kan dat ook online als je dat wilt. Dus het maakt niet uit waar je woont. Spreek ik je snel in de gratis videocall?

Liefs!