In Blog, Mindset, Onzeker zijn, Piekeren, Zelfvertrouwen

Onzeker zijn. Wat ik hier graag eerder over had geweten.

Onzeker zijn. Het was voor mij vroeger aan de orde van de dag. Wat een k-gevoel. Ik weet nog precies hoe het voelde. In mijn kinderjaren. Op de basisschool. Het voortgezet onderwijs. En later bijvoorbeeld in mijn werk. Jeetje mina, wat een rotgevoel. Ja toch? En heel lang, een jaar of 8 geleden zelfs nog, dacht ik eigenlijk dat dat onzeker zijn bij mij hoorde. En dat dat zo zou blijven. Tot ik leerde dat dat onzekere gevoel niet zomaar ontstaat. Dat dat onzeker zijn (of gestresst zijn oid), vaak ook voor een heel groot deel voortkomt uit je manier van denken. En dat je door het omgooien van je manier van denken, o.a. je onzekerheid vermindert. Hoe geniaal is dat? En dat is precies wat ik deed. Ik gooide mijn manier van denken om. En nu ervaar ik mede daardoor dagelijks de verademing van een gezonde dosis aan zelfvertrouwen en een fijn gevoel van eigenwaarde. Dat maakt alles fijner. En dat kan in jouw geval ook.

Onzeker zijn ontstaat niet zomaar; er gaan (onbewust) niet perse helpende gedachten aan vooraf.

Ter verduidelijking deel ik even voorbeelden van gedachten met je, die kunnen bijdragen aan een gevoel van onzekerheid. Wellicht goed om voor jezelf eens te bedenken welke gedachten jij herkent. Of welke andere gedachten jij wellicht (onbewust) hebt, die ook wel eens zouden kunnen bijdragen aan onzeker zijn. Hierbij enkele voorbeelden;

“Ik moet het allemaal goed doen”.

“Ik mag geen fouten maken”

“Zie je wel, die ander vindt vast dat ik het niet kan”.

“Wat zal die ander denken?”

“Nu denkt die ander vast….”

“Ik wil niets geks zeggen”.

“Iedereen denkt dat ik zo goed kan leren, maar zo goed als zij denken dat ik ben, ben ik volgens mij helemaal niet,”

“Ik moet koste wat kost voorkomen dat ik iemand telerstel”.

“Als ze echt door zouden hebben wat ik kan en wat niet, dan zouden ze me vast niet leuk of goed vinden”.

“Anderen voelen zich vaak gewoon lekker zelfverzekerd. Ik niet. En dat zal altijd zo blijven. Ik ben nu eenmaal onzeker”.

“Ik ga dan vast onzeker zijn, bijvoorbeeld tijdens die presentatie, en dat mogen ze absoluut niet zien’.

Etc. Dit waren dingen die ik zelf vroeger met regelmaat dacht. En een groot deel van mijn klanten ook. En jij? Welke gedachten heb jij al of niet onbewust, die bij jou wel eens bij zouden kunnen dragen aan het onzeker zijn?

Extra uitleg over dat o.a bovenstaande gedachten bijdragen aan onzeker zijn.

In bovenstaande gaf ik je een aantal voorbeelden van gedachten die bij kunnen dragen aan onzeker zijn. Hier leg ik even uit hoe die gedachten kunnen leiden tot een onzeker gevoel.  Bijvoorbeeld denken dat je alles goed moet doen, maakt onzeker. Want alles goed en perfect doen gaat niet. Dan raak je dus per definitie soort van teleurgesteld in jezelf. En daar gaat je zelfvertrouwen, down the drain.

Denken in termen van “Ik ben echt niet zo goed als ze volgens mij denken”, is ook niet echt opbeurend om zo maar te zeggen. Toch? Want als je dingen maar vaak genoeg herhaalt, ga je het geloven. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hoe werkt jouw manier van denken voor je? Als je het even relateert aan je gevoel van onzekerheid (of stress oid)? Helpt jouw manier van denken je in het voelen van zelfvertrouwen? Of juist niet? Goed om voor jezelf te beseffen.

Je onzeker zijn, heeft invloed op je gedrag.

Ok, we hebben nu vastgesteld dat je manier van denken, nogal wat invloed heeft op hoe jij je voelt. Ja toch? Ok, dan gaan we nu een stapje verder. Hoe heeft hoe jij je voelt vervolgens invloed op je gedrag? Laten we voor het voorbeeld even bij het gevoel van onzekerheid blijven. Hoe heeft dat invloed op je gedrag? Ik zal het je met een voorbeeld uitleggen. Stel heh, je voelt je erg onzeker over presenteren. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voorafgaand aan die presentatie, je al een week lang zit te piekeren over die presentatie. Want je moet het wel goed doen. Je wilt niet falen. Je blijft piekeren. Je gaat overdenken. Je ziet al helemaal voor je dat het helemaal mis gaat. En de spanning groeit met de dag. Als je daar eenmaal staat is de spanning zo groot, dat je stem trilt en de rode vlekken je in je nek slaan. De presentatie ging in jouw optiek dus niet goed. Wat ook weer komt door gedachten die dit gevoel verder versterken. Bijvoorbeeld de gedachte dat je het perfect moet doen en dat een paar keer te vaak euhhh zeggen en zenuwen uitstralen, dan dus echt niet mag. Na de presentatie denk je, zie je wel, ik kan het niet. Misschien probeer je er vervolgens wel voor te zorgen dat je geen presentaties meer hoeft te houden. Misschien laat je zelfs wel banen schieten, die je eigenlijk zou willen hebben, om maar te vermijden dat je moet presenteren.  Oftewel, bijvoorbeeld piekeren en overdenken en uitstellen en vermijden van presentaties geven, kunnen allemaal gedragingen zijn die het gevolg zijn van die onzekere gedachten en vervolgens dat onzekere gevoel. Eens?

Je gedrag heeft invloed op hoe je leven eruit ziet.

Ok, we zijn weer een stap verder. Je hebt nu kunnen lezen dat je gedachten oftewel je manier van denken, invloed kunnen hebben op hoe jij je voelt. Bijvoorbeeld op je mate van onzeker zijn. Dit gevoel van onzekerheid kan dan weer zorgen voor bepaald gedrag. Bijvoorbeeld het overdenken, piekeren, dan wel het vermijden van het geven van presentaties en het voorbij laten gaan van toffe banenkansen in dit kader. Dan zijn we nu gekomen bij wat het gevolg daarvan is. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld dat de week voorafgaand aan die presentatie totaal overschaduwd wordt door dat eeuwige gepieker en doemdenken. Dat je er eigenlijk een rotweek door hebt. Dat je misschien wel een korter lontje hebt. Dat je misschien wel niet kunt genieten van de mooie dingen die week en van je tijd met je loved ones. Misschien gaat het piekeren ook wel ten koste van je slaap. En het kan er dus zelfs voor zorgen dat je bepaalde banenkansen voorbij laat gaan, terwijl je er misschien enorm gelukkig van was geworden. Waardoor je misschien wel in een baan blijft zitten waar je helemaal niet blij mee bent. En ik herinner je er nog maar even aan. Dit begint dus allemaal bij je (onzekere) gedachten. Hoe zonde is dat. En totaal niet nodig.

Nog even 1 keer het verband tussen je denken, je gevoel, je gedrag en het gevolg.

Je gedachten hebben invloed op je gevoel Je gevoel heeft vervolgens invloed op je gedrag En je gedrag heeft vervolgens invloed op hoe je leven eruit ziet. Oftewel, jouw gedachten, jouw manier van denken, heeft giga veel impact. En het goede nieuws is dus, dat je je manier van denken kunt omgooien. Ik denk dat je inmiddels wel snapt dat dat nogal wat fijne gevolgen heeft. Als je bijvoorbeeld een manier van denken ontwikkelt die bijdraagt aan een gevoel van zelfvertrouwen maakt dat alles fijner en makkelijker. En jezelf die helpende manier van denken aanmeten, kan gewoon.

 En? Al overtuigd?

Ben je er al van overtuigd dat je onzeker zijn kunt doorbreken door je manier van denken te veranderen? En dat dat vervolgens eigenlijk alles fijner maakt? Top! Dat is het begin. Dan zou ik nu zeggen; gun het jezelf dat je hier ook echt iets mee gaat doen. Om het je wat makkelijker te maken verwijs ik je hier even naar een gratis tool die je hierbij gaat helpen. Met deze tool haal je je manier van denken en de relatie met bijvoorbeeld je onzekerheid boven tafel. Om vervolgens jezelf een relaxtere manier van denken aan te meten. Zodat je op een gegeven moment minder onzeker gaat zijn. Hoe fijn is dat. Je vindt deze fijne gratis tool nog een keertje hier! Have fun! Met dit avontuur. Op weg naar bijvoorbeeld zelfvertrouwen of je relaxter voelen. En zeker weten dan ook meteen minder piekeren en meer rust in je hoofd. Ik gun het je zo!