In Blog, Zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen? Je zelfvertrouwen vergroten doe je met deze tips en gratis tool

Wat ik hieronder met je deel, had ik zelf graag veel eerder in mijn leven geweten. Jeetje mina wat had dat mijn leven al veel eerder veel relaxter en fijner gemaakt. Maar ik stelde mezelf eigenlijk nooit die vraag; Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen. Want eerlijk? Ik dacht altijd, ik ben nu eenmaal onzeker. Ik heb nu eenmaal weinig zelfvertrouwen. En dat zal dus altijd zo blijven. Inmiddels weet ik wel beter. Inmiddels weet ik dat iedereen op weg kan naar meer zelfvertrouwen. En daar hoef je echt niet je halve leven over te doen. Hieronder deel ik een aantal tips met je, waarmee jij je zelfvertrouwen vergroot. Eerlijk gezegd heb ik nu plaatsvervangende voorpret. Omdat ik weet wat een verademing het voor je zal zijn, zodra je ervaart dat het echt kan. Dat jij echt een fijne dosis aan zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Hieronder geef ik je een aantal tips. Eigenlijk kun je ze zien als verschillende knoppen waaraan je kunt draaien, waarmee je je zelfvertrouwen vergroot. Knoppen die elkaar versterken. Heel fijn! Ok, daar komen ze.

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? First things first

First things first. Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Ik heb maar even heel ouderwets de encycopedie erbij gepakt. Wat me opvalt is dat deze allerlei verschillende definities geeft. En eigenlijk verbaast me dat niet. Als ik aan verschillende mensen vraag wat zij onder zelfvertrouwen verstaan, krijg ik vaak verschillende antwoorden. Ik kom er dan ook vaak achter dat termen als gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen door elkaar worden gehaald, ondanks dat het niet helemaal hetzelfde is. En eigenlijk doet het er hier niet zo toe. Als jij maar weet wat zelfvertrouwen voor jou betekent. En vooral ook, dat je antwoord krijgt op de vraag; “Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen. En die ga ik je geven. Om maar even in mijn eigen woorden te blijven; laten we zorgen dat jij voelt dat je ertoe doet. Dat jij voelt dat je ok bent, precies zo. En dat je onzekerheid je niet zo in de weg zit, bij alles wat je doet. Dat gun ik je zo. En ik heb er alle vertrouwen in dat dat kan en dat je daarnaar op weg gaat. En ja, dat maakt je leven, alles in je leven eigenlijk, vele malen fijner en makkelijker.

Neem allereerst je gedachten eens onder de loep

Ik zeg het vaker in mijn blogs en tegen de klanten die ik coach. Je gevoel ontstaat nooit zomaar. Het gevoel van onzekerheid dus ook niet. Er ligt altijd een gedachte ten grondslag aan dat gevoel. In dit geval gaat het dan om gedachten die je (onbewust) vaak hebt (onbewuste overtuigingen) en die in dit geval je zelfvertrouwen soort van om zeep helpen. Om een voorbeeld te noemen. Stel heh, je denkt onbewust heel vaak dingen als; “ik moet alles goed doen”. “Iedereen moet mij aardig vinden”. “Ik mag geen fouten maken”. “Ik ben nu eenmaal onzeker”. Als je vaak soortgelijke gedachten hebt doet dit niet veel goeds voor je zelfvertrouwen dan wel gevoel van eigenwaarde. Want je doet niet alles goed. Niet iedereen vindt je waarschijnlijk altijd aardig. Fouten horen erbij. En als je daar geen ruimte voor hebt, door hoe jij denkt, is dat funest. Want dan kom je vaak tot de conclusie dat je het niet goed genoeg doet. Dat je niet voldoet aan je (eigen) verwachtingen. En daar gaat je zelfvertrouwen. Dat kan dus echt ook fijner. Wat zou je ook kunnen denken? Wat minstens zo waar is en wat je wat meer dient in dit kader? Ik noem maar een zijstraat. Ik doe mijn best, en dat is genoeg. Mocht ik dan toch een fout maken dan is dat menselijk. En iets van; ik ben soms onzeker maar ik ben er mee aan het oefenen zodat ik meer zelfvertrouwen krijg. Tis ff oefenen maar je kunt je echt een relaxtere manier van denken aanmeten en dat draagt dan echt bij aan een fijner gevoel. In dit geval meer zelfvertrouwen. Dus. Stel jezelf eens de vraag. Is de manier waarop jij denkt, helpend voor een fijn gevoel van eigenwaarde dan wel een gezonde dosis aan zelfvertrouwen? Let er eens op. En wees vooral wellicht wat vriendelijker in de manier waarop jij over jezelf denkt.

Laat in je gedrag aan jezelf zien dat je ertoe doet

Laat jij in je gedrag zien dat je het waard bent? Zorg jij bijvoorbeeld goed voor jezelf? Of ga je eigenlijk vaak over je grenzen? Door nog net ff wat langer door te werken? Of door in plaats van even uit te zieken toch maar gewoon die paracetamol te nemen en weer door te gaan? Of door toch weer ja te zeggen tegen die afspraak, terwijl je eigenlijk aan alles voelt dat je ff wat meer rust of tijd voor jezelf nodig hebt? En? Hoe zit dat bij jou? Laat jij in je gedrag zien aan jezelf dat hoe het met jou gaat van belang is? Of sla je dat met je gedrag steeds in de wind? Het laatste? Funest, voor je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Echt! Jeetje mina wat gun ik het jou dat je ook in je gedrag laat zien dat jij er toe doet! Jij doet ertoe. Het is net zo belangrijk dat het goed met jou gaat als dat het met anderen gaat. Dus echt. Wees hierin net zo vriendelijk voor jezelf als dat je waarschijnlijk wel bent voor anderen. Ok? Laat in je gedrag zien dat jij ertoe doet. Dat het ertoe doet dat het goed met jou gaat. Echt! Ik kan het niet genoeg benadrukken. Want ook dit draagt bij aan meer zelfvertrouwen, of eigenlijk beter gezegd in dit geval, een fijn gevoel van eigenwaarde.

Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt? In elk geval niet door strenge en onrealistische eisen aan jezelf te stellen

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn klanten stellen als ze bij mij in coaching komen in het begin vaak vrij hogen eisen aan zichzelf. Hele hoge eisen vaak, eigenlijk. Onrealistische eisen ook wel. Waarbij nul ruimte is voor wat menselijkheid. Veel van mijn klanten zijn geneigd van nature ontzettend hun best te doen. Het type, het moet allemaal goed. Werk moet goed. Alles thuis moet goed. Ze moeten die goede en het liefst perfecte vriendin dan wel dochter dan wel partner zijn.  Opvoeden moet goed. De relaxte moeder zijn moet goed. Alles moet goed voor elkaar zijn. Liever gisteren dan morgen. Opleiding moet goed. Zelfs hun gemoedstoestand moet goed. Dus als ze te veel piekeren of ff een off day hebben, zijn ze daar ook streng over, naar zichzelf.  Oftewel ze moeten onbewust wel heel veel van zichzelf. Daar bovenop hebben ze dan ook nog een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Een groot plichtsbesef. En hebben ze bovendien erg duidelijk voor ogen hoe het hoort.  En dan zijn er nog die grote to do lijsten, die bij voorkeur afgevinkt zijn. Ze leggen zich heel veel op, meer dan relaxed in een dag past. Ze laten weinig ruimte voor fouten. Oftewel, streven, streven en nog eens streven. Op zich brengt je dat vaak ook ver. Maar wat hier het nadeel van is? De eisen die je dan stelt aan jezelf zijn zo hoog, dat je er voor je gevoel vaak niet aan voldoet. Dan eindig je de dag, de week, etc, heel vaak met een soort van onvoldaan gevoel. Want het is niet goed genoeg. Jij bent niet goed genoeg.

Wat denk je dat het doet met je zelfvertrouwen als je wat realistischere eisen aan jezelf stelt?

Wat zouden wat realistische eisen met je zelfvertrouwen dan wel gevoel van eigenwaarde doen? Ik zou het je zo ontzettend gunnen als je meer ruimte laat voor ook maar een mens zijn, sjachie zijn, af en toe iets vergeten, een kortere to do, prioriteiten stellen, gaan voor de 7 in plaats van voor de 12, af en toe de boel de boel laten,  af en toe iets onhandigs mogen doen, etc. Dan haal je je eisen die je aan jezelf stelt vaker. Dan is je to do lijst vaker af. Dan ben je vaker tevreden. En dat, dat is echt ook zo fijn voor je zelfvertrouwen. Kortom, eisen mogen naar benden 😉 En nee, over het algemeen gebeurt er dan niets ergs of levensbedreigends. En ja, je haalt dan nog steeds je doelen. En je blijft groeien. Ik weet het. Als je lijkt op mijn klanten, en mij, dan vind je dat vast ook belangrijk. En nee, je verliest dan niet ineens enorm de controle. Je leven wordt er vooral gewoon veel fijner van. Echt!

Hoe je meer zelfvertrouwen krijgt? Door een fijnere balans tussen streng zijn en trots

Als jij een beetje lijkt op mij van vroeger en op mijn klanten als ze net met mijn coaching beginnen, dan ben je wellicht erg geneigd om vooral te letten op wat je nog niet goed doet. Of wat je nog niet goed voor elkaar hebt. En vrij weinig op wat er eigenlijk best goed gaat en dat je je best doet. Je kunt je denk ik voorstellen wat dat met je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde doet. Toch? Dus ik zou zeggen, iets minder streng mag echt wel. Daar ging de vorige paragraaf eigenlijk ook over. En trots zijn, mag echt een fijne tegenhanger zijn. Dat heeft in mijn optiek niets te maken met arrogant zijn of jezelf verheven voelen boven anderen. Ik dacht, ik zeg het er maar even bij. Ik weet dat veel van mijn klanten dat belangrijk vinden, en ik zelf, stiekem ook. Nee, het gaat echt alleen over jou. Over wat realistischer en vriendelijker met jezelf om gaan. Over niet alleen maar de focus hebben op wat er niet goed is. Maar ook gewoon eerlijk zien dat je echt je best doet. Dat er echt dingen zijn die je wel doet. Wel goed doet. Wel geleerd hebt. Wel voor elkaar hebt. Dat. Ik zou zeggen, oefen eens met trots zijn. Door dagelijks je dag te eindigen met het opschrijven van drie dingen waar je trots op bent. Grote kans dat je dat in het begin lastig vindt. Wat overigens niet betekent dat je niets hebt waar je trots op kunt zijn, maar dat je nog steeds te hogen eisen aan jezelf stelt ;). Echt, om trots op jezelf te mogen zijn hoef je echt niet giga dingen gepresteerd te hebben. Daar hoef je niet eerst een diploma voor te halen. Of een promotie voor te hebben gekregen op je werk. Trots zijn op dat je je best deed mag. Trots zijn dat je net ff iets minder lang piekerde ook. Trots zijn op dat je een keer nee zei ondanks dat je het spannend vond ook. Trots zijn omdat je vandaag wel tot 10 telde is ook prima. Toch? Ik zou zeggen. Oefen het eens.

Op weg gaan naar meer zelfvertrouwen hoef je niet alleen te doen

Het mag duidelijk zijn. Je hoeft dit niet alleen te doen. Uiteraard kun je lekker aan de slag met bovenstaande punten. Maar het mag ook gewoon met wat fijne hulp. Een stok achter de deur. Een luisterend oor. Iemand die je de tools geeft die je helpen, op het moment dat ze je helpen. Van iemand die zelf die onzekerheid al doorbroken heeft en daar ook al tig mensen bij heeft geholpen. Mocht je denken, dat klinkt goed, boek dan gerust even een gratis gesprek (videocall). Dat kan hier. Dan kun jij eventuele vragen kwijt en vertel ik je meteen wat ik voor je kan betekenen. Liever eerst even aan de slag met een fijne tool waarmee je bovenstaande tips gemakkelijker in de praktijk brengt? Zeker de eerste tip met betrekking tot het vergroten van je zelfvertrouwen via je manier van denken? Snap ik! Deze vind je hier. Een klant noemde deze tool laatst gekscherend haar bijbel. Omdat hij haar zo helpt. In het vergroten van haar zelfvertrouwen. Omdat ze hem er vooral bij pakt als ze merkt dat ze onzeker is of onzekere gedachten heeft. Baat het niet, het schaadt ook niet, zou mijn oma zeggen. Je vindt hem hier.