In Blog, Zelfvertrouwen

Je zelfvertrouwen hangt erg af van hoe streng jij voor jezelf bent

Mijn klanten die ik coach hebben het over het algemeen zo op het oog goed voor elkaar. En dan kun je aan van alles denken. Wat hoger opgeleid. Vaak een goede baan. Mooi huis. Soms een partner en kids. Een sociaal leven. En toch voelen ze zich vaak onzeker. Heel vaak zonder dat hun omgeving dat echt door heeft. Megavervelend voelt dat. Weet ik nog, als de dag van gisteren. En ik hoor dat ook steeds terug van mijn klanten. Niet zo gek dus, dat mijn klanten als ze bij mij starten met mijn coaching, aangeven dat ze heel graag hun zelfvertrouwen willen vergroten. Maar hoe kan dat nou heh. Dat je het blijkbaar zo goed voor elkaar kunt hebben en dat je je dan toch ontzettend onzeker kunt voelen. Dat komt vaak o.a. door de hoge eisen die jij wellicht (ongemerkt) ook aan jezelf stelt. En aan hoe streng jij bent voor jezelf. Als het gaat om regels die jij wellicht onbewust hanteert, voor hoe jij je zou moeten gedragen en hoe je zou moeten zijn. Hieronder leg ik je uit wat ik daarmee bedoel. En uiteraard vertel ik je ook hoe jij door anders om te gaan met de regels die jij (onbewust) voor jezelf hanteert, je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Je zelfvertrouwen en de link met de regels die je voor jezelf hanteert

Misschien denk jij nu. Ik voel me wel wat vaker onzeker dan ik zou willen. Ja, mijn zelfvertrouwen houdt echt nog wel te wensen over. Maar ik geloof niet dat ik nou heel erg streng voor mezelf ben. Ok, ik hoor je. En wie weet, ben jij de uitzondering op de regel en klopt dat in jouw geval ook. Maar ik wil je toch uitdagen om nog even verder te lezen. Want is het echt zo? Dat jij niet zo streng voor jezelf bent? Hoe je daarachter komt? Nou, ik zou zeggen, doe deze week eens een papiertje en pen in je broekzak of hou je notities in je telefoon in de aanslag. En hou eens bij welke regels jij allemaal (onbewust) hanteert voor jezelf. En dat kan van alles zijn. Voorbeelden die je misschien kunnen helpen zijn; “ik moet niet zeuren, mensen moeten hun afspraken nakomen, ik moet spontaan doen tegen iedereen, ik mag niet laten zien dat ik onzeker ben, het huis moet wel echt schoon zijn, (Jansen & Batink, 2019).”  Ik moet minimaal 2 keer per week sporten, ik moet wel altijd tot 10 tellen naar de kids, ik mag geen fouten maken, ik mag niet teleurstellen, ik moet wel alles weten op mijn werk, in het weekend moeten de gordijnen wel voor 9 uur open want wat zullen de buren anders wel niet denken, enzovoort. Ik zou zeggen, hou het deze week eens bij. Wat zijn jouw regels? En schrik niet, als het er toch stiekem best veel zijn. Als dat het geval is, dan is dat alleen maar een teken dat jij ook maar een mens bent. En dat je wellicht wel wat overeenkomsten hebt met mij van vroeger (en nog steeds echt wel eens) en mijn klanten die kiezen voor mijn coaching ;).

Je zelfvertrouwen hangt erg af van hoe veel ruimte jij laat voor menselijkheid

Nou is het (onbewust) hanteren van veel regels voor jezelf en hoe jij ‘moet’ leven dan wel zijn, 1 ding. Maar dan is er nog de vraag hoe streng je hierin bent. Als je nou inderdaad deze week eens bijhoudt welke regels jij voor jezelf hanteert (zie vorige paragraaf), bedenk dan daarna ook nog even hoe streng je bent in het hanteren van die regels (op een schaal van 10). Hoeveel ruimte laat jij om niet aan die regels te voldoen? Kun je daar dan echt ok mee zijn? Weet je, het onbewuste doel van al die regels die je wellicht voor jezelf (en je omgeving) hanteert is over het algemeen dat je houdt van controle en voorspelbaarheid. Feit is alleen dat je gewoon niet altijd in staat bent die regels na te leven (en je omgeving ook niet). Af en toe ben je wellicht gewoon even onzeker en zien anderen dat. Af en toe heb je het wellicht zo druk dat je even niet aan je huis toekomt. Af en toe ben je sjachie. Af en toe stel je mensen vast en zeker teleur. Af en toe weet je gewoon iets niet op je werk. Of sluipt er ergens een fout in. Als je daar geen ruimte voor laat, dan houd je jezelf (en je omgeving) in een soort van wurggreep. Een wurggreep die ie ontzettend veel druk oplevert. En niet te vergeten onzekerheid. Want als jij soort van van jezelf eist dat je naar al die regels leeft en je dat dus niet altijd haalt omdat dat nou eenmaal onrealistisch is, dan is dat funest voor je zelfvertrouwen.

Je zelfvertrouwen vergroot je door die menselijkheid nu wel eens toe te laten

Alsjeblieft, gun jezelf wat meer zelfvertrouwen. Gun het jezelf om wat relaxter in het leven te staan en je wat minder druk op te leggen. Dit kan o.a. door eens te kijken naar die regels die je jezelf oplegt, om vervolgens te bekijken of je hierin wat meer ruimte kunt maken voor menselijkheid. Voor ook maar een mens zijn. Om een voorbeeld te noemen. Als een regel voor jou is dat je niet mag teleurstellen. Bedenk dan een wat fijnere variant van die ‘regel’ en noem het bij voorkeur ook geen regel meer maar een intentie oid.  En vertaal die dan dus naar een relaxtere variant. Bijvoorbeeld; ik blijf mijn best doen om een fijne vriendin te zijn, maar evengoed accepteer ik dat ik evengoed af en toe iemand zal teleurstellen. Al is het alleen maar omdat we allemaal anders zijn en andere wensen en grenzen en referentiekaders etc hebben. Als nu een regel is dat je huis altijd spik en span moet zijn, kun je wellicht ook een fijnere ‘regel’, dan wel intentie hanteren. Bijvoorbeeld dat je in de basis probeert het schoon te houden, maar dat je echt beseft dat stof op de vensterbank niet het einde van de wereld is. En dat er niets vreselijks gebeurt als je bijvoorbeeld net ff wat minder vaak stofzuigt.  En zo zijn er nog tig voorbeelden. Echt, gun het jezelf. Om ook maar een mens te zijn. Gun het jezelf om wat regels te schrappen die je echt niet dienen en eigenlijk ook gewoon niet perse enorm nodig zijn. En gun het jezelf om andere regels wat minder rigide te hanteren en hierin meer ruimte voor jou en ook maar een mens zijn te laten.

Zowel je zelfvertrouwen als de rust die je ervaart zullen vergroten in de komende periode

Als je dit echt doet. Als je echt wat meer ruimte voor menselijkheid maakt. Als je minder streng gaat zijn in de regels die je hanteert voor jezelf. En als je wellicht zelfs wel een aantal regels laat varen. Echt, dan ontstaat er meer rust. Laat ik het zo zeggen. Als ik mijn klanten vraag alle regels die ze voor zichzelf hebben opgeschreven aan me voor te lezen, dan zie je de stressvlekken soort van in hun nek schieten. En als ik ze dan ook nog vraag hoe het voor ze zou zijn om deze regels als een soort van contract te zien voor de rest van hun leven, en dat ze deze moeten ondertekenen, dan is de stress zeg maar compleet. Stel jij het jezelf ook maar eens voor. Stel jij schrijft al deze regels die je voor jezelf hanteert onder elkaar en verklaart daarna met een handtekening eronder dat je je absoluut aan al die regels moet houden de rest van je leven. Dat geeft je alles behalve rust, toch?! Andersom werkt het ook. Stel je nu even voor dat je veel minder streng gaat zijn. Eigenlijk gewoon realistischer. Als je meer compassie gaat hebben voor jezelf, o.a. in de vorm van het minder rigide vasthouden aan die regels. Wat gebeurt er dan? Ik denk dat je je dan vast kunt voorstellen dat je je dan uiteindelijk echt veel relaxter gaat voelen. En ja, ik weet het, misschien niet meteen, omdat het wellicht ff wennen is, in het begin. Maar uiteindelijk echt wel hoor. En dat gaat sneller en gemakkelijker dan je denkt. En ja, dan vergroot je je zelfvertrouwen ook meteen onderweg. Want als je minder streng bent in die regels en dus minder streng bent in de eisen die je daarmee eigenlijk aan jezelf stelt, zul je die ‘eisen’ sneller halen. Gevalletje, dan leg je de lat lager en spring je er gemakkelijker en vaker overheen. Met als gevolg vaker een voldaan gevoel. En vaker een gevoel van trots en zelfvertrouwen, in plaats van een gevoel van falen. En echt, dan vergroot je dus je zelfvertrouwen en maak je je leven relaxter. En dat. Dat kan ik iedereen aanraden. En dat gun ik je ook gewoon zo joh. Al is het alleen omdat ik nog dagelijks ervaar wat een verademing dat is. Ik kom zeg maar ook van nogal streng zijn voor mezelf. Alles goed te moeten doen voor alles en iedereen. Ik had zeg maar ook wat weinig compassie voor mezelf als het hier omgaat. Maar gelukkig kan dat dus anders.

Merk je dat je wel wat meer hulp kunt gebruiken bij het vergroten van je zelfvertrouwen dan wel die rust?

Ik zou zeggen, ga lekker aan de slag met hetgeen ik in bovenstaande omschrijf. Dus allereerst het bijhouden van die regels die je voor jezelf hanteert. Dat geeft echt inzicht. En is wellicht ook wel een tikkeltje confronterend. Om vervolgens te bekijken hoe streng je per regel voor jezelf bent op een schaal van 1 tot 10. Om vervolgens dus wat meer menselijkheid toe te voegen door wat regels te laten varen en andere wat relaxter toe te passen. Gun ik je zo. Want dan ga je echt op weg naar meer zelfvertrouwen en het meer ervaren van rust. Merk je toch dat je het wat lastig vindt? Geen man (of vrouw ;)) overboord. Boek dan even een gratis gesprek (videocall) via mijn site als er nog plaats is. Dat kan hier. Dan kijk ik even wat ik voor je kan doen. Super trouwens, dat je er (weer) was. Dat je mijn blog hebt uitgelezen. Wil je meer van dit? Ik zou zeggen, neem dan gerust nog even een kijkje bij mijn andere blogs. Of luister hier mijn podcasts. Oh ja, en als je op zoek bent naar een gratis tool om minder te piekeren en jezelf een relaxtere manier van denken aan te meten? Die vind je hier!

Geniet van je dag!

Liefs

 

Jansen, G., Batink, T. (2019). Time to act: Het basisboek voor professionals. Uitgeverij Thema.